bloggelins.blogg.se

2012-12-30
23:37:52

Tänkte ta lite recept!
 
 
Mintkysspraliner!
 
20 st

Chokladformar och kyss:
75 gram mörk choklad

Mintkrämen:
En halv matsked smör
2 deciliter florsocker
En och en halv matsked mjölk
Knappt 10 droppar pepparmintarom

Smält försiktigt chokladen till formarna i mikron. Pensla insidan av knäckformar eller ischokladformar med ett lager choklad. Låt stelna i kylen i cirka 20 minuter och pensla sedan kanterna med ytterligare ett lager smält choklad. Ibland räcker det med bara ett lager om du gör det tjockt och heltäckande från början. Låt stelna i minst 20 minuter och pilla sedan loss aluminium- eller pappformen från chokladen. Smält smöret i mikron och rör ner det i florsockret. Rör ner mjölken lite i taget tills du har en ganska tjock smet. Tillsätt pepparminten och smaka av så att du får lagom mintsmak. Ibland blir det små smörklumpar i smeten, men då kan du helt enkelt mikra den några sekunder tills smöret smälter, och sedan låta den svalna.
Spritsa eller klicka mintkräm i varje form och låt sedan stelna i kylen en liten stund. Spritsa eller klicka därefter en liten klick smält choklad på varje. Förvara i kylen fram till serveringen.
 
 
Pepparkakscheesekake
 
 

CHEESECAKE MED PEPPARKAKA OCH CHOKLAD

Cheesecake är alltid gott och här har färskosten fått sällskap av både vit och mörk choklad. Till jul brukar jag göra denna i en hjärtformad botten.

BOTTEN

35 pepparkakor, ca 150 g

75 g smör

FYLLNING

250 g  vit choklad

2 askar philadelphiaost, 400 g

1dl kesella

1 dl strösocker

75 g mörk choklad

TILL GARNERING

Lingon

Smält smöret och mixa det med pepparkakorna i en mixer. Tryck ut i en form med avtagbar kant, gärna en hjärtformad. Grädda botten på 175° i ca 8-10 minuter.

Smält den vita chokladen i ett vattenbad och grovhacka den mörka. Blanda ihop philadelphiaost, kesella och strösocker. Tillsätt den smälta vita chokladen långsamt under ständig omrörning. Blanda ner den hackade chokladen.

Fyll upp formen och ställ svalt fram till servering eller frys och ta ut den 1 timme före servering. Garnera med lingon runt kanten och servera.

Det är kanske något förslag till imogorn när det är nyår!

 


Kommentarer:
#1: Anonym

Jag tänker göra mintkysspraliner dag! Får nämligen gäster idag!

Svar: Vad roligt att du ska få gäster! Ja visst verkarom otroligt goda! När du ändå håller på så kan du ju ta och baka lite pepparkakscheesekake! Kram Elin.
None None

2012-12-31 @ 13:49:39
#2: Anonym igen!

Hej! Dom blev jätte goda! Det tog ju inte alls lång tid! Du har nog rätt! Jag ska prov att göra den!

Svar: Ja vad bra! Tur att dom lev goda!
None None

2012-12-31 @ 13:57:11
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: